Een Lingewaardse kern
Lingewaard is een bundeling van verschillende gemeenschappen in diverse kernen. Deze kernen hebben elk weer hun eigen onderscheidende waarden. Wat al deze kernen bindt, is de historie en de ligging in het rivierenlandschap tussen twee grote steden. De identiteit van heel Lingewaard is te omschrijven als ‘mooi leven in overzichtelijke woonkernen met een aantrekkelijke en inspirerende leefomgeving, waarbij de natuurlijke groene omgeving binnen handbereik is’. Voor elke kern zijn de ontwikkelambities apart uitgewerkt.
Voor Lingewaard zijn 8 gebiedstypen uitgewerkt waarin is aangegeven binnen welke randvoorwaarden ontwikkelingen mogelijk zijn.
A STERKE EN ONTWIKKELDE CENTRUMGEBIEDEN
De centrumgebieden zijn door hun unieke geschiedenis, ligging en vorm belangrijk voor de
huidige identiteit. Daarnaast bieden ze plek om samen te komen. Voorzieningen zijn hier geconcentreerd en wanneer dit mogelijk is worden de functies slim gecombineerd. In de drie grotere kernen (Huissen, Bemmel en Gendt), zijn meer voorzieningen, en is er meer permanente levendigheid mogelijk. Dit komt door verdichting en zorgvuldige inpassing van woningen en voorzieningen. De kleinere kernen zetten vooral in op het trekken van meer bezoekers. Alle kernen zijn bezig met het versterken van de identiteit en saamhorigheid, door meer groen en ontmoetingsplekken in de kern te realiseren.
B GEZONDE EN LEEFBARE WIJKEN
De woonwijken rondom de centra vormen de dagelijkse woon- en leefomgeving voor het grootste deel van de inwoners. De leefomgeving is ingericht om een actieve leefstijl (zoals fietsen, wandelen en buitenspelen) voor jong en oud te stimuleren. Daarnaast is toegang
tot gezonde voeding belangrijk om problemen rond overgewicht tegen te gaan. Het gaat daarbij ook om zaken als een gezond voedingsaanbod op en rond scholen, sportterreinen en andere gemeentelijke voorzieningen.
C VEILIGE EN GOED BEREIKBARE KERNEN
Goed en veilig bewegen binnen Lingewaard en de regio vraagt om afstemming tussen (hoogwaardig) openbaar vervoer, autoverkeer, fiets- en langzaam verkeer. Een goede regionale aansluiting met veilig bereikbare kernen is nodig om gezond en duurzaam te leven rondom de
grote kernen. Bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk wordt er rekening gehouden met moderne vormen van mobiliteit.
D BUITENGEBIED: LOKAAL EN REGIONAAL GROEN MIDDENGEBIED
Lingewaard heeft een groen hart. Hier is land, akker- en tuinbouw, energieopwek, recreatie en natuur samen te vinden. Het is uitloopgebied van de kernen. Dit gebied moet gekoesterd blijven om het open landschap te behouden zonder dat het de gebruikswaarde in de weg zit.
E BINNENSTEDELIJK ONTWIKKELEN
De grotere kernen met meer voorzieningen bieden kansen om meer levendigheid te realiseren. Hier is ook meer verdichting en zorgvuldige inpassing van woningen en voorzieningen. De kleinere kernen zetten in op het trekken van meer bezoekers. Alle kernen zijn bezig met het versterken van de identiteit en saamhorigheid, door meer groen en ontmoetingsplekken in de kern wat bijdraagt aan de levendigheid.
F PARK LINGEZEGEN
Park Lingezegen is een unieke en kenmerkende plek door haar ligging, betekenis en ambities. De ontwikkeling tot recreatieve hotspot hebben een directe relatie met de kernen van Lingewaard en de rest van het groene buitengebied.
G WERKGEBIEDEN
De werkgebieden vormen een belangrijke economische pijler van Lingewaard en innovatieve hotspot voor economische ontwikkelingen.
H ANTREKKELIJKE EN HOOGWAARDIGE DORPSRAND
Op de rand van dorp en buitengebied ontstaan kansen voor verrijking van het dorpsleven en het woningaanbod. Zorgvuldig inspelen op de kernkwaliteiten van het landschap, natuur en recreatie zijn hierbij voorwaarde.
Bekijk de visuele weergave